Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Naša galaksija ima dvojnico!
1 June 2011

Astronomi so posneli številne lepe slike galaksij v širnem vesolju, a vendar nimamo niti ene same slike naše lastne galaksije.

To je zato, ker ni še noben astronavt ali vesoljsko plovilo, ki ga je izdelalo človeštvo, zapustilo našo galaksijo, da bi se lahko potem ozrlo in posnelo sliko naše domače galaksije.

A vendarle astronomi dokaj dobro vedo, kako naša galaksija izgleda: je spiralne oblike s središčem, ki je nekoliko razpotegnjeno. Ker pa se nahajamo v njej, ne vidimo njenih spiral, ampak jo vidimo od strani kot ozek svetel pas na nočnem nebu, ki mu v Slovenščini pravimo Rimska cesta. (Predstavljajte si, da dvignete krožnik in ga pogledate od strani – vse kar vidite je ozek trak, ne pa celotna krožna oblika krožnika.)

A če si želite vedeti, kako bi nek vesoljec iz druge galaksije videl našo galaksijo, vam lahko astronomi pomagajo z najboljšim nadomestkom. Spiralna galaksija (z oznako NGC 6744) na tej novi fotografiji je neverjetno podobna temu, kakor po mnenju astronomov izgleda naša galaksija – je dvojnica naše galaksije!

 

Cool dejstvo

Najdalj kar je prišlo vesoljsko plovilo, ki ga je izdelalo človeštvo, je rob Sončevega sistema. Plovilo se imenuje Voyager 1 in potuje vstran od Zemlje že 34 let!

Meer informatie

 

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

Afbeeldingen

Onze Melkweg heeft een dubbelganger!
Onze Melkweg heeft een dubbelganger!

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box