Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Parlayan Kurtları Parlak Yapan Nedir?
17 August 2011

Gökbilimcilerin görüntüdeki yeşil şeye ne dediği hakkında ne düşünüyorsunuz? Eğer 'kürecik' olduğunu tahmin ediyorsanız haklısınız. Aslında biraz daha teknik olursak, bu nesnenin gerçek tam adı 'Lyman-alfa küreciği'.

Bu kürecikler oldukça nadirdir ve Evrende çok uzak yerlerde yer alırlar. Ayrıca Evrendeki en büyük nesnelerden biridirler - bu dev gaz bulutları gökadamız Samanyolu'ndan boyut olarak birkaç kat daha büyük olabililer! Aynı bir ateş böceği sürüsü gibi, bu küreler parlak bir şekildedir. Fakat bu kürelerin parlamasına neden olay şey gökbilimciler için bir gizem.

Bir görüş gazın, kürenin güçlü çekim etkisiyle ısıtılması olduğunu öne sürürüyor. Başka bir görüşe göre kürelerin içinde parlak gökadalar olabilir. 

Şimdi Şili'de bulunan Çok Büyük Teleskop adlı güçlü bir teleskopu kullanan gökbilimciler bu gizemi çözmeye biraz daha yakınlar. Görüntüde yer alan kürelerden gelen ışığın özelliklerini dikkatlice inceleyen gökbilimciler bunların parlak gökadalardan geldiğini öğrendiler.

Gökbilimciler şimdi kürelerin parlaklığının hepsinden gökadaların sorumlu olup olmadıklarını görmek için bu nesneleri daha ayrıntılı inceleyecekler. Gökbilimciler sadece bir bulgu ile sonuca varmaktan hoşlanmazlar!

İlginç Gerçek

İlk Lyman-alfa kürecikleri sadece 12 yıl önce keşfedildi! Gelecek 12 yıl içersinde uzayda keşfedeceğimiz yeni nesneler neler olacak acaba?

Meer informatie

 Uzay Gazetesi'nin bu sayısı ESO Basın Bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.

Share:

Afbeeldingen

Waarom gloeien glimwormen?
Waarom gloeien glimwormen?

Printer-friendly

PDF File
960,5 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box