Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Delimitarea granițelor galactice
16 May 2012

Lumina de la sute de miliarde de stele din acestă galaxie umple fotografia  cu o strălucire difuză. Este greu să vezi forma galaxiei deoarece lumina pălește ușor pe măsură ce te deplasezi din centru spre periferie, fără a exista o limită clară.

Pentru a observa forma galaxiei, mai întâi apasă pe fotografie pentru a o vedea în întregime. Acum, imaginați-vă că desenați o linie în jurul zonei luminoase cu un creion negru. Ar trebui să observați că aceasta are  formă eliptică, ca o minge de rugby. Astronomii numesc galaxiile cu acestă formă, galaxii eliptice. În spațiu mai putem întâlni galaxii care arată ca un vârtej și care poartă numele de galaxii spirale, dar și o mare varietate de galaxii cu forme neregulate. (Galaxia noastă, Calea Lactee, este o galaxie spirală).

Galaxiile eliptice sunt printre cele mai mari galaxii din Univers și stelele lor orbitează  în jurul centrului, în toate direcțiile. Acest lucru le deosebește de galaxiile spirale unde stelele se pot deplasa în jurul centrului doar  în același plan invizibil. În timp ce galaxiile eliptice arată ca o minge de rugby, cele spirale sunt plate și subțiri, ca o farfurie.

Și spre deosebire de galaxiile spirale, cele eliptice nu conțin praf. Cu toate acestea, galaxia din imagine conține o cantitate de  praf, ce  contituie banda întunecată din zona centrală . Astronomii cred că acesta provine de la o galaxie spirală care a fost distrusă de gravitația puternică a galaxiei eliptice!

Interesant

Pentru a aduna suficientă lumină de la galaxie au fost nevoie de o expunere de aproximativ 50 de ore. Foarte mult timp pentru a spune “Cheese”!

Meer informatie

Acest Space Scoop a fost realizat pe baza unui comunicat de presa de la ESO.

Share:

Afbeeldingen

Marking Out Galactic Boundaries
Marking Out Galactic Boundaries

Printer-friendly

PDF File
1012,6 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box