Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Vârstele stelelor
12 September 2012

Uneori ne este greu să înțelegem durata evenimentelor care s-au întâmplat în Univers. Acesta este imens și există de foarte mult timp – mai exact de 13.7 miliarde de ani, adică este de trei ori mai bătrân decât Pământul! Este destul de greu să ne imaginăm ce s-a întâmplat înainte ca planeta noastră să existe.

Fiind vorba de astfel de intervale de timp, astronomii nu pot studia o stea pe toată durata vieții ei. Le-ar trebui milioane sau miliarde de ani! Prin urmare, ei observă stele asemănătoare aflate în stadii diferite de evoluție.

Cu toate acestea, uneori obiectele din Univers aflate la mare depărtare de noi se pot schimba vizibil pe durata vietii unui om. De exemplu, în acestă fotografie putem vedea un nor de gaz strălucitor care a rezultat în urma exploziei unei stele masive, în urmă cu aproximativ 11.000 de ani. Astronomii numesc o astfel de explozie supernovă.

Acest nor se deplasează foarte repede în spațiu, cu o viteză de aproximativ 650.000 de kilometri pe oră. Cu toate că este atât de departe de Pământ, se deplasează atât de repede încât își va schimba poziția pe cer chiar pe durata vieții tale. Atunci cănd vei fi bătrân norul se va invecina cu alte stele decât cele de acum.

 Chiar și după 11.000 de ani, explozia acestei supernove continuă să schimbe imaginea cerului.

Implică-te: Mulți astronomi păstrează jurnale sau note ale observațiile lor. Acesta este metoda cea mai bună de a vedea dacă ceva s-a schimbat în Univers. Nu ar fi interesant să ai propriul tău caiet de observații? Nu ai nevoie de telescop, poți face schițe cu obiectele pe care le vezi, cum este Luna, sau obiecte speciale, cum sunt cometele care apar din când în când.

Noten

Acest Space Scoop este realizat pe baza unui comunicat de presă de la ESO.

Share:

Afbeeldingen

Tijdschaaaaaal!
Tijdschaaaaaal!

Printer-friendly

PDF File
932,3 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box