Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Explozii în spațiu
28 November 2012

Găurile negre au o reputație proastă. Ele sunt cunoscute pentru puterea lor de a face ca lucrurile să dispară pentru totdeauna. Mai puțin cunoscut este faptul că ele pot emite uneori jeturi puternice de materie. Astronomii tocmai au descoperit unul dintre cele mai active jeturi cunoscute, capabil să elimine într-un an suficientă materie pentru a forma 400 de stele asemănatoare Soarelui nostru!

Majoritatea galaxiilor, inclusiv galaxia noastră, Calea Lactee, au câte o gaură neagră în centrul lor. Aceste găuri negre pot fi de milioane sau miliarde de ori mai grele decât Soarele nostru, fiind comprimate până la dimensiunea unei mingi mici. Materia este atât de compactă încât dă naștere unei foarțe gravitaționale foarte puternice – atât de puternică încât poate înghiți până și lumina.

Găurile negre sunt cunoscute prin faptul că atrag materia la fel cum apa dintr-o cadă este atrasă către sifon. Materia formează un disc care se rotește în jurul găurii negre; pe măsură ce acesta capătă viteză, se încălzește și aruncă în exterior cantități enorme de lumină și materie. Aceste jeturi strălucitoare sunt de multe ori generate de nuclee galactice foarte active, numite „quasari”.

Jetul recent descoperit emite de peste 100 de ori mai multă energie decât toate stelele din Calea Lactee la un loc – e un adevărat monstru!

Interesant

Găurile negre nu sunt de fapt găuri ci exact opusul acestora. Ele conțin cea mai mare cantitate de material pe unitatea de volum din Univers. Construiește un model al unui găuri negre pe baza acestei activități UNAWE și află mai multe despre acești monștri misterioși.

Meer informatie

Acest Space Scoop a fost realizat pe baza unui comunicat de presă de la ESO.

Share:

Afbeeldingen

Het heelal kan fantastisch zijn!
Het heelal kan fantastisch zijn!

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box