Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Un cadou de Crăciun din spațiu
18 December 2012

Telescopul spațial Hubble ne ajută să intrăm în spiritul Craciunului cu o nouă fotografie colorată. Fâșiile de gaz ce par a dansa de-a lungul acestei fotografii arată exact ca o fundă strălucitoare în spatiu, asemănătoare celor cu care vor fi împachetate cadourile tale de Crăciun în mai puțin de o săptămână. Acum imaginează-ți că intorci fotografia: vei observa un uriaș „S” ce vine de la Santa, mai precis de la Moș Crăciun.

Fotografia ilustrează de fapt o nebuloasă planetară: un nor strălucitor de gaz și praf. În afara faptului că sunt foarte frumoase, aceste structuri strălucitoare ne arată destinul Soarelui (steaua din centrul Sistemului Solar). Peste circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra într-o nouă etapă a vieții lui, cea de gigantă roșie. Atunci când Soarele va rămâne fără combustibil se va transforma într-o gigantă roșie și va ajunge la o dimensiune de sute de ori mai mare decât cea actuală. La o asemenea mărime acesta va începe să piardă controlul asupra stratelor exterioare, care se vor împraștia în cele din urmă în spațiu. Gazul și praful provenite de la stea vor forma o nebuloasă. Așa a luat naștere și nebuloasa planetară din imagine.

Pentru a-ți face o idee despre cât de mare este acestă nebuloasă, gândeste-te la asta: fiecare punct de materie este de mărimea sistemului nostru solar! Steaua din centrul acestei nebuloase are o mărime asemănătoare Pământului și ea apare ca un mic punct de lumină în centrul fotografiei. Ai reușit să o vezi? Este acolo, împachetată cu funde de gaz și praf, exact ca un cadou de Crăciun!

 

Interesant

Că tot vorbim de Crăciun, ai auzit de Steaua din Betleem? Creștinii cred că a fost un obiect strălucitor care a marcat nașterea lui Isus Hristos. Fie că esti religios sau nu, nu e așa că ești curios să afli cum explică astronomii acest fenomen? Este vorba despre Jupiter și Venus! Aceste două planete au strălucit foarte puternic peste Orientul Apropiat în noaptea în care se spune că s-a născut Isus. Cine spune că știința și religia nu se împacă?

Meer informatie

Acest Space Scoop a fost realizat pe baza unui comunicat de presă de la Hubble.

Share:

Afbeeldingen

Kerstgeschenk uit de hemel
Kerstgeschenk uit de hemel

Printer-friendly

PDF File
1016,3 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box