Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Božično darilo iz vesolja
18 December 2012

Vesoljski teleskop Hubble nam s tole novo, barvito vesoljsko sliko pomaga ustvarjati božično vzdušje. Vrtinci plina, ki plešejo po fotografiji, so videti kot svetleč trak v vesolju, podoben trakovom, ki bodo čez manj kot dva tedna naviti okoli vaših božičnih daril! Sedaj pa v svoji glavi obrnite sliko - videti je kot velikanski “S”— prva črka besede Santa, ki v angleščini pomeni Božiček!

Kar v resnici vidimo na tej krasni fotografiji je planetarna meglica: žareč oblak plina in prahu. Poleg tega, da so lepe za opazovanje, pa nam te sijoče strukture kažejo tudi bodočo usodo Sonca (zvezde v središču našega osončja).

Čez okoli pet milijard let bo Sonce prišlo v naslednjo stopnjo svojega življenja: stopnjo rdeče orjakinje. Ko bo Soncu dokončno zmanjkalo goriva, se bo napihnilo v orjaško rdečo zvezdo, stokrat večjo od sedanje velikosti. Ko bo tako velikansko, bo začelo izgubljati kontrolo nad svojimi zunanjimi plastmi, ki jih bo tako odpihnilo v vesolje. Iz plina in prahu, ki ju bo Sonce izgubilo, bo nastala dih jemajoča meglica. Tako je nastala tudi planetarna meglica na tej fotografiji.

Da bi si predstavljali, kako velika je meglica na sliki, si zamislite naslednje: vsak majčken vozel je velik približno toliko kot naše osončje! Zvezda na sredi meglice pa je velika približno toliko kot Zemlja in je videti kot majčkena svetla pika na sredini slike. Ali jo opazite, zavito v trak plina in prahu tako kot božično darilo?

Cool dejstvo

Ko že govorimo o božiču, ali ste slišali za 'Betlehemsko zvezdo'? Kristijani verjamejo, da je svetel objekt na nebu naznanil rojstvo Jezusa Kristusa. No, če ste verni ali ne, morda se vam bo zdelo zanimivo, da astronomi menijo, da so odkrili, kaj naj bi ta biblični svetilnik bil v resnici — Jupiter ali Venera! Oba planeta sta zelo svetlo sijala nad Bližnjim vzhodom tiste noči, ko naj bi se po pripovedih rodil Jezus. Kdo pravi, da se znanost in religija ne razumeta?!

Meer informatie

  

To je otroška verzija novice Vesoljskega teleskopa Hubble.

Share:

Afbeeldingen

Kerstgeschenk uit de hemel
Kerstgeschenk uit de hemel

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box