Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Giganții gazoși însetați de combustibil
2 January 2013

Știai că suntem făcuți din praf de stele? Este adevărat, toți suntem, la fel și Pământul! Aproape toate obiectele din spațiu sunt formate din elemente create în centrul unei stele. Restul, planete gazoase ca Jupiter și Saturn, sunt compuse din aceeași materie ca și stelele.

Atunci când o stea se formează în interiorul unui nor de gaz și praf, materia rămasă pe dinafară formează un disc în jurul ei (asemănător inelelor lui Saturn). Particulele mici de rocă din interiorul discului se ciocnesc și uneori se unesc formând obiecte din ce în ce mai mari. Așa iau naștere planetele.

Cu cât planeta atrage mai multă materie, cu atât crește în dimensiuni. Când o planetă mare consumatoare de combustibil crește, ea atrage gazul din disc sub forma unor fâșii. Este aproape imposibil să vezi cum se formează o planetă deoarece praful și gazul din disc o ascund. Cu toate acestea, utilizând un telescop nou și puternic numit ALMA, astronomii au observat aceste fâșii de gaz în discul de formare a unei planete din vecinătatea unei stele tinere. Din moment ce există mai multe fâșii este probabil ca un întreg grup de giganți gazoși să se nască.

Interesant

Știai că Sistemul Solar are și el patru giganți gazoși? Aceștia fac parte din grupul planetelor exterioare, situate dincolo de Marte. Acestea sunt: Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Jupiter este cea mai mare: 1300 de planete de dimensiunea Pământului ar încăpea în interiorul lui!

Meer informatie

Acest Space Scoop a fost realizat pe baza unui comunicat de presă de la ESO.

Share:

Afbeeldingen

Gas-slurpende reuzen
Gas-slurpende reuzen

Printer-friendly

PDF File
965,8 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box