Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
A je kdo poklical izganjalce duhov?
9 January 2013

Milijoni ljudi širom sveta verjamejo v duhove, nekateri celo trdijo, da so jih videli. No, sedaj lahko tudi sebe prištejete mednje! Ta strašljiva nova slika prikazuje masivno zvezdo po njeni smrti - v onostranstvu. Lahko bi rekli, da je 'zvezda duh'.

Velika zvezda konča svoje življenje, ko ji zmanjka goriva. Takrat močna eksplozija odpihne zvezdine zunanje plasti, jedro zvezde pa se sesede samo vase. Medtem ko lahko razpihnjene zunanje plasti ustvarijo prav presenetljive in barvite vzorce (kot je ta tukaj), pa se zares zanimive stvari dogajajo v jedru. Ta strašljiva vesoljska slika prikazuje gosti ostanek jedra masivne zvezde po tem, ko je doživela svoj dramatični konec življenja v eksploziji.

Medtem ko zunanje plasti zvezde eksplozija razžene, se jedro sesede samo vase. Toliko snovi, kot je ima naše Sonce (in še več) se stisne na velikost, manjšo od običajnega mesta! Jedro nato prične svoje življenje v onostranstvu kot nova vrsta zvezde. Na tej sliki se je jedro ponovno rodilo v obliki 'pulzarja'. To je vrsta zvezde, ki se izjemno hitro vrti – še hitreje kot rotor helikopterja! Medtem ko se pulzar vrti, bruha dva nasprotna curka snovi - ali vidite enega od njih, ki se na sliki razteza navzgor? Kliknite tukaj in videli ga boste v akciji!

 

 

Cool dejstvo

Pulzarji imajo izjemno močna gravitacijska polja. Če bi stali na površini pulzarja, bi tehtali okrog sto milijardokrat več kot na Zemlji! 

Meer informatie

 To je otroška verzija novice Rentgenskega observatorija Chandra.

Share:

Afbeeldingen

Griezelige spookster
Griezelige spookster

Printer-friendly

PDF File
1019,9 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box