Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Krila meglice Galeb
6 February 2013

Sijoče zvezde in vrtinci žarečega plina na sliki so del prelepe meglice Galeb. Velikanski objekt v obliki ptice sestavljajo trije veliki oblaki plina: glava in dve krili. Celotno 'ptico' lahko vidite tukaj. Tale slika pa prikazuje le majhen del meglice. Ali uganete kateri del? Krila! Ste prav uganili?

Žareče-rdeči plin na sliki ni samo luštkan, ampak nam tudi nekaj pove. Njegova barva astronomom pove, da je plin, ki ga gledamo, vodik – najbolj pogosti kemijski element v vesolju.

Na Zemlji je veliko različnih snovi. Toda ali ste vedeli, da, ko jih razbijemo na manjše delce, so vse snovi narejene iz le nekaj osnovnih gradnikov? Tem gradnikom pravimo 'kemijski elementi'. Poglejmo na primer ogljik, ki je eden od kemijskih elementov, a ko ga sestavimo z drugimi elementi, lahko dobimo na tisoče različnih snovi, med njimi sladkor, plastiko in alkohol.

Tudi v vesolju lahko najdemo te osnovne elemente in to tako, da pogledamo barvo svetlobe, ki nam jo pošiljajo. Da vodikov plin na sliki rdeče žari, pa so krive vroče mlade zvezde, ki so nastale v teh oblakih in jih segrele.

 

 

Cool dejstvo

Vodik je zelo vnetljiv. Tako zelo, da so ga uporabljali kot gorivo v raketah Vesoljskega raketoplana! No, pa saj vodik tudi 'gori' v sredicah zvezd in jim omogoča, da svetijo, zato to ni ravno presenetljivo, ali ne?! 

Meer informatie

  To je otroška verzija novice ESO.

Share:

Afbeeldingen

De vleugels van de Zeemeeuwnevel
De vleugels van de Zeemeeuwnevel

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box