Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Packa črnila
13 February 2013

Kako lepa slika zvezdnega polja z Evropskega južnega observatorija! Toda počakajte malo, videti je, kot da je nekdo nekaj polil po sredini slike. Točno to je pomislil astronom, ki je prvi odkril ta madež na nebu. No, njegove besede so bile malo bolj poetične: opisal ga je kot ‘kapljo črnila na svetlečem nebu’.

Kar vidimo na sliki so milijoni svetlečih zvezd v najsvetlejšem delu naše galaksije. Ta kos neba je tako poln zvezd, da je na celotni sliki komaj kaj temnih pik brez zvezd. Toda v sredini slike, v bližini posebej svetle in modrikaste zvezdne kopice, lahko vidite čuden temen oblak.

Morda se vam zdi kot prazna luknja na ozadju zvezd, toda ta temen madež je v resnici majhen, osamljen oblak prahu, ki se nahaja pred zvezdami. Takim oblakom pravimo ’Bokove kepe'. Sestavljen je iz majhnih zrn prahu, ki zastirajo zvezdno svetlobo iz ozadja, zato je to območje na sliki videti prazno.

Bokove kepe so ostanki veliko večjih oblakov, ki jim rečemo 'molekularni oblaki'. Imajo pa še eno ime, ki si ga je lažje zapomniti: 'zvezdne porodnišnice', ker se v teh velikih oblakih rojevajo zvezde! Okrog 10 milijonov zvezd velikih kot naše Sonce lahko nastane iz enega samega molekularnega oblaka! Zvezde v svetli zvezdni kopici na sredi te fotografije so vse nastale iz istega molekularnega oblaka. Bokovo kepo zraven kopice pa sestavlja majhna količina 'neporabljene' snovi.

Cool dejstvo

Nekateri psihologi preverjajo duševno zdravje svojih pacientov s pomočjo testov s packami črnila ali Rorschachovimi testi. Iz tega, kakšne oblike pacient prepozna v vsaki packi črnila, psiholog ugotavlja njegove osebnostne lastnosti. Kaj vi vidite v tej temni packi? Mi vidimo kuščarja. Kaj mislite, da to pove o nas?! 

Meer informatie

  To je otroška verzija novice ESO.

Share:

Afbeeldingen

Inktvlekkentest
Inktvlekkentest

Printer-friendly

PDF File
1,3 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box