Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Na tej sliki je nekaj živalskega
20 February 2013

Astronomija je ključ do reševanja skrivnosti kozmosa. Ne gre le za snemanje lepih fotografij, čeprav v njih brez dvoma uživamo! To dih jemajočo vesoljsko fotografijo ‘meglice Jastog’ so posneli med velikim pregledovanjem neba s teleskopom VISTA. V tej raziskavi bodo kartirali obliko naše galaksije in tako pripomogli k odkrivanju njenega nastanka.

Slika prikazuje območje vesolja, ki je polno velikanskih oblakov plina in raztezajočih trakov temnega prahu. Takim območjem rečemo meglice. V teh oblakih rastejo zvezde, ki svetijo žarečo modro-belo svetlobo, če jih pogledamo v vidni svetlobi. Teleskop VISTA pa opazuje nebo v infrardeči svetlobi, ki je naše oči ne morejo zaznati. Če bi območje na tej sliki pogledali v ‘vidni’ svetlobi — tisti vrsti svetlobe, ki jo naše oči lahko vidijo — bi bila slika meglice dramatično drugačna. Poglejte tukaj in morda boste razumeli, zakaj temu oblaku včasih rečejo ‘meglica Jastog’.

Svetla pika v bližini središča te slike je znana kot 'Pismis 24-1'. Dolgo časa so astronomi mislili, da je to najbolj masivna zvezda na celotnem nebu z okrog 300-krat večjo količino snovi, kot je je v našem Soncu. Potem so spoznali, da pravzaprav ne gre za eno, ampak tri velikanske, svetle zvezde! In vse tri so med največjimi znanimi zvezdami v naši galaksiji.

Cool dejstvo

Nekateri znanstveniki menijo, da sta dve na vsake tri zvezde v Galaksiji pravzaprav del večkratnega zvezdnega sistema, kot je na primer Pismis 24-1. To je težko preveriti, ker je zelo težko razločiti posamezne zvezde, če so zelo blizu skupaj. Toda med tistimi zvezdnimi sistemi, ki so Soncu najbližje, je v okrog polovici od njih po več zvezd!

Meer informatie

 To je otroška verzija novice ESO.

Share:

Afbeeldingen

Er is iets verdachts aan deze foto
Er is iets verdachts aan deze foto

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box