Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Cirkus na nebu
16 July 2013

Preden so v 17. stoletju iznašli teleskop so ljudje mislili, da je Zemlja središče vesolja. Mislili so, da se Sonce, planeti in vse zvezde gibljejo okoli nas! Šele ko smo dobili tehnologijo za kukanje v globine vesolja, smo spoznali, da ne le da se Zemlja giblje okoli Sonca, ampak se tudi Sonce giblje okoli središča naše galaksije!

V zadnjih 100 letih se teleskopi izboljšujejo z neverjetno hitrostjo. Tako imamo danes gromozanske radijske teleskope, ki se razprostirajo čez 50 kilometrov daleč, in celo teleskope, ki smo jih izstrelili v vesolje! S temi zmogljivimi instrumenti lahko razkrivamo skrivnostna čudesa vesolja o kakršnih so lahko naši predniki le sanjali!

Poglejte na primer tole sliko: prikazuje planetarno meglico. Planetarne meglice so ostanki zvezd, ki so se močno napihnile, njihove zunanje plasti pa je razpihnil silovit zvezdni veter. Meglica na sliki nosi ime "Klovnovski obraz" - vidite zakaj? Videti je kot glava klovna z noro frizuro in velikim, svetlečim se nosom na sredini!

To meglico so prvič opazili že leta 1757, a še vedno odkrivamo nove podrobnosti o njej! Z rožnato barvo je prikazan plin, ki žari na peklenskih milijon stopinjah. Rdeča, zelena in modra barva prikazujejo odpihnjene zunanje plasti zvezde. Nedavno pa so astronomi ugotovili, da se v središču tega plinskega oblaka nahaja par zelo vročih zvezd, ki se gibljeta ena okoli druge!

Cool dejstvo

Galileo Galilej je bil prvi človek, ki je s teleskopom pogledal v nebo. V času svojega življenja je popolnoma spremenil naše razumevanje vesolja. Pokazal je, da Luna ni gladka, ampak prekrita s kraterji; da ima Sonce pege in da ima Jupiter lune!

Andreja Gomboc, FMF UL

Share:

Afbeeldingen

Circus in de hemel
Circus in de hemel

Printer-friendly

PDF File
982,5 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box