Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Dagen da jorden smilte
23 July 2013

Noe stort, fantastisk og veldig spesielt har nettopp skjedd!

19. juli 2013 skjedde det at romfartøyet Cassini – som går i bane rundt Saturn milliarder av kilometer unna – snudde seg rundt for å ta et bilde av jorden! Bildet ble tatt i det perfekte øyeblikket Saturn blokkerte det blendende lyset fra solen. Planeten med de vakre ringene dominerer forkanten av bildet, mens jorden vises som en veldig fjern og blek blå prikk. Det er et veldig lite bilde, men vi er alle med på det, alle milliardene av oss som bor på jorden.

For første gang har et romfotografi fanget Saturn med jorden i sin naturlige farge. Så bildet viser utsikten akkurat slik som våre øyne ville sett den dersom vi befant oss på denne avstanden! Bildet går inn i rekken med kjente bildene av vårt skjøre hjem. Andre kjente bilder er «Earthrise» («jordoppgang» på norsk) som ble tatt i 1968 av en astronaut på 380 000 kilometers avstand under Apollo 8 sin måneferd, og «Pale Blue Dot» («blek blå prikk» på norsk) som ble tatt i 1990 av Voyager 1 mens den svevde gjennom verdensrommet rundt 6 milliarder kilometer unna jorden!

Hendelsen ble brukt som en flott anledning for alle på jorden til å sette pris på hvor spesiell vår vakre, blå planet er og hvor dyrebart livet på den er. Så, hva drev du med i dette minneverdige øyeblikket? Smilte du sammen med andre rundt om i verden av ren glede over å være til på denne bleke, blå prikken?

Kult å vite

Det var en lang 7-års reise fra jorden til Saturn for det lille Cassini-romfartøyet. Cassini måtte svinge innom flere planeter underveis for å få nok fart og energi til å komme frem, og endte opp med å reise 3,5 milliarder kilometer før den gikk inn i bane rundt Saturn!

Share:

Afbeeldingen

De Aarde poseert voor een fotoshoot
De Aarde poseert voor een fotoshoot

Printer-friendly

PDF File
938,4 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box