Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Et vindu mot verdensrommet
1 August 2013

La oss forestille oss at dette bildet er utsikten fra soveromsvinduet ditt. Hva er det første du legger merke til når du ser ut? Sannsynligvis de store, blå stjernene spredt utover bildet. Dette er stjerner i vår egen galakse. De er ganske nærme, som er grunnen til at de ser så store og lyse ut. Hvis du ser bedre etter, hva ser du? Det er hundrevis av fjerne galakser! Store spiralgalakser, irregulære og formløse galakser, unge og blå galakser, samt gamle, røde galakser. Dette bildet har alt! Er det ikke utrolig å tenke på at hver lille prikk i dette bildet er en galakse som består av milliarder av stjerner, hvor mange av dem er mye større en solen vår?

Visste du at når du ser på dette bildet, har du blitt tildelt en superkraft? Du kan reise tilbake i tid! Vel, lys bruker tid på å reise gjennom verdensrommet frem til våre teleskoper og våre øyne. Så hvis vi ser på veldig fjerne objekter, som galaksene vi ser i dette bildet, ser vi lys som er veldig, veldig gammelt. Selv om dette bildet ble tatt nylig, ser du disse objektene slik de var når de var unge!

Dette er åpenbart ikke utsikten fra vinduet ditt, men utsikten fra Hubble-teleskopet. Dette teleskopet går i bane rundt jorden, over 500 km fra jordens overflate. Teleskopet fullfører et omløp rundt jorden hvert 97. minutt med en fart på 8 km per sekund, som er fort nok til at man kan krysse USA på 10 minutter. Mens teleskopet beveger seg, samler det lys slik at vi kan nyte disse fantastiske bildene av vårt kosmos. Ta en titt på de 100 beste Hubble-bildene her.

Men Hubble har utført skikkelig solid vitenskap også! Teleskopet har hjulpet oss med å finne ut hvor gammelt universet er og det har vist oss fremmede verdener. Det har til og med introdusert oss for en mystisk, usynlig kraft som strekker selve stoffet universet er lagd av. En kraft som er så sterk at den en dag kan rive hele verden fra hverandre!

Kult å vite

Hubble-teleskopet er nær sin pensjonsalder. En gang etter 2014 vil teleskopets grunnleggende systemer slutte å virke, som vil gjøre det ubrukelig. Så lenge det ikke settes opp en redningsaksjon (som er lite sannsynlig at vil skje), vil teleskopet falle gjennom jordens atmosfære og brenne opp en gang mellom 2019 og 2030.

Share:

Afbeeldingen

Uitzicht op het heelal
Uitzicht op het heelal

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box