Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Boginja lova je ujela svoj plen
25 September 2013

Astronomija je ena od najbolj futurističnih in visoko-tehnoloških znanosti na svetu. Za pot v vesolje potrebujemo napredne rakete, za raziskovanje novih svetov potrebujemo neverjetno zapletene sonde in da vidimo oddaljena telesa, potrebujemo velike in močne teleskope. Toda ali ste vedeli, da je astronomija verjetno tudi najstarejša znanost? Ljudje so proučevali zvezde že v pradavnini, vendar je bilo to v tistih časih močno pomešano z vero in mitologijo.

Povezanost astronomije z legendami v preteklosti lahko še vedno vidimo v imenih vesoljskih teles. Planeti so na primer skoraj vsi poimenovani po rimskih bogovih: Mars je rimski bog vojne, Venera pa boginja ljubezni. Nova, izjemno močna kamera, za katero so načrte narisali na Evropskem južnem observatoriju, združuje obe skrajnosti: starodavno in moderno. Kameri je ime ArTeMiS. To je ime iz antične grške mitologije a je dano kameri, ki je zelo futuristično načrtovana. Njena napredna tehnologija nam bo omogočila videti radijske valove iz vesolja tako podrobno, kot še nikoli doslej! ArTeMiS lahko vidi kozmične radijske valove in naredi velikanske karte nočnega neba hitreje in bolje kot katerakoli druga kamera pred njo!

Artemis je boginja lova in na tej fotografiji je ujela svoj plen: meglico Mačja taca. Ta čudovita slika prikazuje velikanski oblak barvitega plina, v katerem se rojeva veliko novih zvezd dojenčic!

Cool dejstvo

V našem osončju je osem planetov, šest med njimi je poimenovanih po rimskih bogovih in boginjah. Poleg Zemlje je izjema še Uran. Poimenovan je po grškem bogu neba.

Share:

Afbeeldingen

De godin van de jacht vangt haar prooi
De godin van de jacht vangt haar prooi

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box