Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Skål for en middelaldrende stjerne!
9 October 2013

Langt vekk fra Jorden, sett fra den sørlige himmelhalvkulen, ligger Toby Jug-tåken, som er blitt fotografert i fantastisk detalj i dette nye bildet. En sky av blek gass omgir en rød kjempestjerne som har fem ganger solens masse! Det sterke lyset fra stjernen i midten av bildet reflekteres av gassen og får den til å gløde. Tåken er navngitt av to britiske astronomer som syntes at de bleke virvlene av gass lignet på en gammel engelsk kopp kalt Toby Jug.

Selv om stjernen i sentrum av tåken er millioner av år yngre enn solen, er den allerede på et mye senere stadiet av livet sitt. Dette er fordi mer massive stjerner løper gjennom livet mye fortere enn mindre massive stjerner. Vår sol er 4,6 milliarder år gammel og den er bare middelaldrende, mens denne stjernen bare vil bli noen få millioner år gammel fordi den har for mye masse. Den fasen av en stjernes liv hvor den er en rød kjempestjerne er bare en kort del av stjernes livssyklus, som gjør at dette bildet er et ganske sjeldent syn!

Når solen vår har forbrent hydrogenet i kjernen sin, vil den også utvide seg til å bli en rød kjempestjerne. Astronomer tror at når dette skjer, vil solen blåses opp til bli mye større enn jordens bane. Dette betyr at den vil sluke alle de indre planetene i solsystemet vår: Merkur, Venus, Jorden og kanskje til og med Mars!

Kult å vite

Med den enorme farten teknologien utvikler seg i, er det en sjanse for at mennesker kan bo på en annen planet når solen en dag blir en rød kjempe. Det er allerede noen mennesker på Den internasjonale romstasjonen. Denne kule websiden lar deg holde styr på hvor mange mennesker som er i verdensrommet til enhver tid: http://www.howmanypeopleareinspacerightnow.com/

Share:

Afbeeldingen

Een toast op een ster van middelbare leeftijd!
Een toast op een ster van middelbare leeftijd!

Printer-friendly

PDF File
977,2 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box