Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Nattens lysende flamme
13 November 2013

5. november hvert år tennes tusenvis av bål over hele Storbritannia. Dette er en tradisjon for å minnes en natt for cirka 400 år siden da en mann kalt Guy Fawkes ble tatt på fersken mens han prøvde å sprenge istykker det britiske parlamentet og drepe kongen.

Selv om feiringen av Guy Fawkes mislykkede forsøk bare finner sted i Storbritannia, kan hele verden nyte et lignende syn dette året! Hvis du bruker fantasien din kan du se et bål i dette bildet av stjernehimmelen, et bål som krysser alle landegrenser og kan ses av folk fra alle kulturer! Den røde skyen spiller rollen som det brennende bålet og de blåhvite stjernene er gnister som skytes opp fra flammene.

I virkeligheten er denne fantastiske røde skyen av gass og støv, samt de unge stjernene som er spredt rundt, alle del av en stjernehop kalt NGC 3572. De fleste stjerner fødes ikke alene, men blir til i hoper med mange søsken som er født på cirka samme tid og som dannes fra samme sky av gass og støv. Disse stjernene er nesten like gamle, men varierer i størrelse, masse, temperatur og farge.

Levetiden til en stjerne avhenger i stor grad av hvor stor den er når den blir født. En stjerne som er femti ganger mer massiv enn solen vil ha et liv som bare varer noen million år, mens solen vil leve til å bli ti milliarder år gammel.

Stjerner som er mye mindre enn solen kan leve i billioner av år – mye lenger enn det som i øyeblikket er alderen til universet vårt. At ulike stjerner lever forskjellige liv gjør at stjernehoper som NGC 3572 blir et perfekt laboratorium for astronomer hvor de kan studere stjerner i ulike stadier av livet og lære hvordan stjerner utvikler seg.

Kult å vite

Det er bare rundt 10 % av skyen som denne stjernehopen er blitt dannet fra som vil bli til stjerner. Resten av gassen og støvet vil gradvis bli blåst utover i verdensrommet av sterke vinder fra disse lyse, varme og unge stjernene.

Share:

Afbeeldingen

Knisperende sterrenhoop
Knisperende sterrenhoop

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box