Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Trnuljčica se je zbudila iz globokega vesoljskega spanca
24 January 2014

800 milijonov kilometrov daleč, med drvenjem skozi temna prostranstva našega Osončja, se sproži budilka. Majhno vesoljsko sondo zbudi iz njenega dvoinpolletnega spanca.

Ta majhna vesoljska sonda se imenuje Rosetta. Po tem, ko je potovala skozi Osončje skoraj 10 let in prepotovala več kot 800 milijonov kilometrov, se je Rosetta zbudila pripravljena, da nadaljuje svojo misijo na komet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Rosetto poganjajo Sončevi žarki oziroma sončna energija, zato dlje od Sonca kot odpotuje, manj energije dobi. Pred enaintridesetimi meseci je prišla že zelo daleč od Sonca, bila je v bližini planeta Jupiter, zato so jo uspavali, da je tako prihranila energijo.

Po tem, ko je Rosetta desetletje potovala skozi Osončje, nekajkrat letela mimo Marsa in Zemlje ter celo obiskala nekaj asteroidov, bo letos končno pričela zadnji del svoje misije.

V avgustu bo Rosetta dosegla komet in se pričela gibati okoli njega. Dva meseca bo snemala in naredila natančno karto kometove površine ter iskala mesto pristanka za sondo, ki jo nosi s sabo in se imenuje Philae. Pristanek je predviden 11. novembra in bo prvi poiskus pristanka na kometu v zgodovini!

Če bo ta zelo tvegana misija uspešna, bo prinesla veliko nagrado. Kometi so kot časovne kapsule, ostanki iz časov, ko se je naše Osončje šele oblikovalo. Proučevanje kometov nam pomaga razumeti, kako je naš dom v vesolju nastal.

Cool dejstvo

Zaradi Rosettine oddaljenosti od Zemlje traja slabih 50 minut, da pridejo njena sporočila do nas!

Share:

Afbeeldingen

Doornroosje ontwaakt uit een diepe ruimteslaap
Doornroosje ontwaakt uit een diepe ruimteslaap

Printer-friendly

PDF File
1004,1 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box