Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
От космическото местопрестъпление
4 March 2014, Heidelberg

Представи си, че си някъде на открито, далеч от най-близкото населено място, по време на топла лятна нощ. Няма вятър и наоколо цари тишина, прекъсвана само от меките звуци на далечни диви животни. Ти лежиш на меката трева и се взираш в ясното, нощно небе. Луната ти се усмихва, а звездите блещукат щастливо. Можеш ли да се сетиш кога друг път си се чувствал толкова спокоен?

Но не всичко е така както изглежда. Някъде дълбоко в Космоса има спирална галактика, която е безмилостно разкъсвана от своите съседи.

Галактиката се нарича ESO 137-001 и в действителност е скрита от погледа ни от гъста мъгла, съставена от космически прах. Видима е единствено на горната фотография, благодарение на впечатляващите способности на космическия телескоп Хъбъл.

ESO 137-001 се движи през сърцето на купа от галактики, познат като Abel 3627. През това време обкръжаващите я галактики я разкъсват от всички страни. След нея оставят ярки, сини следи като веществени доказателство за космическо престъпление. Ако погледнем по-близо, виждаме, че това са милиони, ярки, горещи, млади звезди.

ESO 137-001 е част от купа “Norma” - куп от галактики близо до центъра на Великия атрактор. Ние не знаем какво точно е Великия атрактор, но той със сигурност е заслужил името си. В тази област от небето се крие нещо с невъобразима маса, и неговото гравитационно притегляне е толкова силно, че притегля цели купове от галактики към себе си. Дори нашата Галактика е привличана към тази мистериозна област в небето.

Cool Fact

Природата на Великия атрактор е пълна загатка за астрономите. Най-вероятно, той представлява гигантски галактичен куп с маса по-голяма от един милион милиарда пъти тази на Слънцето.

Share:

Afbeeldingen

Opsporing verzocht: een kosmische misdaad
Opsporing verzocht: een kosmische misdaad

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box