Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Colectând indicii pentru o crimă cosmică
4 March 2014

Imaginați-vă scena: sunteți în mediul rural departe de cel mai apropiat sat, într-o noapte caldă de vară. Vântul bate slab și este liniște, se aude doar foșnetul animalelor nopții. Te culci pe patul tău printre iarba verde lungă și te uiți la cerul senin al nopții. Luna zâmbește către  tine și stelele strălucesc fericite. Îți poți imagina un moment în care te-ai simțit atât de relaxat?

Dar nu totul este așa cum pare. În adâncul spațiului există o galaxie spirală care este despărțită violent de vecinii săi!

Galaxia aceasta se numește ESO 137-001 și, în realitate, este ascunsă de privirile noastre de o ceață groasă de praf cosmic. O puteți vedea doar în această fotografie grație puterii impresionante a Telescopului spațial Hubble. 

ESO 137-001 călătorește prin inima unui grup de galaxii numit Abell 3627. Pe măsură ce se mișcă, gravitația galaxiilor înconjurătoare acționează asupra ei din toate părțile. Zone  strălucitoare albastre se desprind din ea, lăsând în urmă indicii despre această crimă cosmică. La o inspecție mai atentă, aceste dungi albastre sunt rânduri de stele calde, strălucitoare și tinere.

ESO 137-001 face parte din grupul Norma, un grup de galaxii în apropierea centrului Marelui Magnet sau Marele Atractor. Nu suntem foarte siguri ce este Marele Magnet, dar cu siguranță își merită numele! Regiunea este atât de masivă și are o forță gravitațională atât de puternică, încât trage întregul grup de galaxii spre ea! Chiar și galaxia noastră este trasă încet spre această misterioasă parte a spațiului.

Interesant

Natura Marelui Magnet este total necunoscut astronomilor. Cel mai probabil, Marele Magnet este un grup gigantic de galaxii cu o mărime de miliarde de miliarde de ori mai mare decât Soarele.

Share:

Afbeeldingen

Opsporing verzocht: een kosmische misdaad
Opsporing verzocht: een kosmische misdaad

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box