Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Universets største gule stjerne
14 March 2014

Hva er det denne illustrasjonen viser? Jeg kan gi deg et hint – det er ikke et bilde av solen.

De fleste vil fortelle deg at solen er gul, men hvis du flyr ut i verdensrommet og ser på stjernen vår uten å bli blind, vil du se at den faktisk ser hvit ut. Dette er fordi sollyset består av alle regnbuens farger. Når alle fargene blandes sammen danner de fargen hvit. Det er på grunn av jordens atmosfære (gassene som omgir planeten vår) at solen vår ser gul ut.

Blått lys treffer partiklene i jordens atmosfære, slik som støv og vann, og spres i alle retninger før det treffer øynene våre. Rødt lys er vanskeligere å spre og kan reise mer direkte gjennom atmosfæren frem til øynene våre. Dette resulterer i at sollyset ser rødere ut enn det egentlig er.

Men det finnes gule stjerner der ute (og blå stjerner også!). Dette bildet er en kunstners illustrasjon av en av de mest sjeldne stjernene i universet – en gul hypergigant. Du kan også se en mindre ledsagerstjerne til høyre.

Det er bare rundt et dusin gule hypergiganter som er kjent i galaksen vår. For astronomer er det å finne disse gigantiske stjernene som å fange Harry Potters gullsnopp. Og denne stjernen er en av de største som noen gang er sett. Hvis denne stjernen var på størrelsen med London Eye, ville solen vært på størrelsen med en appelsin i sammenligning!

Men denne stjernen har ikke alltid vært så stor som den er i dag. Over de siste 40 årene har en vokst raskt.

For mange år siden forbrente stjernen hydrogen – akkurat slik som solen vår gjør nå – og den var mye mindre. Men så gikk den tom for drivstoff, noe som gjorde at den vokste til å bli en enrom rød stjerne (kalt en supergigant), før den mistet sitt ytre lag og ble en mye lysere, gul hypergigant.

I dag skinner denne stjernen millioner ganger sterkere enn solen vår og selv med sin store avstand til jorden, er supergiganten nesten synlig med det blotte øyet!

Kult å vite

Den gule hypergiganten er den 12. største stjernen som er funnet i hele universet!

Share:

Afbeeldingen

De grootste gele ster in het heelal
De grootste gele ster in het heelal

Printer-friendly

PDF File
938,3 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box