Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Asteroide med ringer
26 March 2014

Ringene til Saturn er en av de mest spektakulære synene på himmelen. Mindre imponerende ringer har blitt funnet rundt alle de andre gigantplanetene i solsystemet vårt: Jupiter, Uranus og Neptun.

På tross av mange grundige letejakter har ikke ringer blitt funnet rundt mindre objekter i solsystemet – frem til nå. Observasjoner av en asteroide kalt 10199 Chariklo viser at dette objekter er omkranset av to fine ringer.

Når Chariklo passerer foran en fjern stjerner, har astronomer oppdaget at det er noe mer enn bare asteroiden som blokkerer for stjernens lys. Til astronomenes store overraskelse har det vist seg å være to små ringer, en på syv kilometer og den andre tre kilometer bred.

Dette er det minste objektet vi noen gang har funnet som har ringer rundt seg. Og vi er ikke helt sikre på hvordan ringene har oppstått. Mest sannsynlig ble de dannet da en liten planet kolliderte med et annet objekt, noe som førte til at små biter av stein ble kastet ut i rommet for så å bli fanget igjen av asteroidens tyngdekraft.

Prøv å forestille deg hvordan det vil være å stå på overflaten av dette isobjektet og se opp på et ringsystem som er 1000 ganger nærmere enn månen! Asteroiden er liten nok til at en sportsbil kan kjøre så fort at den skytes ut i verdensrommet!

Kult å vite

Carhiklo er en del av en gruppe objekter kjent som «Kentaurer» som går i bane rundt Solen et sted mellom Saturn og Uranus i den ytre delen av solsystemet vårt.

Share:

Afbeeldingen

Ringen rond een planetoïde
Ringen rond een planetoïde

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box