Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Naturens stygge side
2 April 2014

Dette vakre, nye bildet er fra en av de kraftige teleskopene til Det europeiske sørobservatorium som står i den chilenske ørkenen. Bildet viser et par galakser som sakte danser rundt hverandre ute i verdensrommet.

Som mange ting i naturen er den store, glødende galaksen i dette bildet svært vakker, men farlig. Noen forskere kaller den faktisk en «galaktisk bølle».

Når galakser kommer nærme nok hverandre, slik som disse to, kaller vi de «vekselvirkende galakser». De påvirker ikke hverandre slik som du påvirker vennene dine – det sterke grepet fra hver av galaksenes tyngdekraft trekker i den andre galaksen.

Men det er ingen rettferdig drakamp. Som du kan se, er den ene galaksen mye mer massiv enn den andre. Dette betyr at den har sterkere gravitasjon og med tiden vil den gjøre slutt på dette vennskapelige spillet ved å sluke den mindre galaksen!

Galaksen som dominerer dette bildet kalles NGC 1316 og det er flere tegn på at dette ikke vil være første gang den har slukt en annen galakse. For eksempel har den noen merkelige baner av kosmisk støv på kryss og tvers nær sitt sentrum og noen klumper av uvanlig små stjernehoper. Disse tyder på at galaksen kan ha svelget en annen spiralgalakse for rundt tre milliarder år siden!

Kult å vite

Som en bonus gir dette nye bildet også oss et vindu ut mot de fjerne delene av universet, langt bortenfor denne galaksen. Flesteparten av de svake prikkene i bildet er galakser som ligger veldig, veldig langt unna oss.

Share:

Afbeeldingen

De donkere kant van de natuur
De donkere kant van de natuur

Printer-friendly

PDF File
960,3 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box