Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Rezolvarea misterului nașterii stelelor masive
7 April 2014

Ca și oamenii, stelele se nasc, îmbătrânesc și mor. Despre stelele mici și mijlocii, știm că se nasc în nori enormi de gaz rece și praf cosmic cunoscuți  sub numele de nebuloase.

Ocazional, ceva deranjează gazul din acești  nori. De exemplu, gravitația unei stele care trece prin apropiere sau explozia violentă a unei stele învecinate. Mișcarea poate declanșa prăbușirea norului, care începe să se micșoreze  sub tracțiunea gravitației proprii.

 Pe măsură ce norul se micșorează acesta  devine mai aglomerat. Acesta poate deveni atât de compact încât începe să se încălzească, din ce în ce mai puternic, până când în cele din urmă începe să "ardă" la interior. Când temperatura în nucleu ajunge la 10 milioane de grade, acesta devine oficial o stea nouă.

 Știm că așa se formează stelele mici și mijlocii, dar cum rămâne cu stelele masive? Oamenii de știință din Japonia încearcă să afle.

Cu ajutorul unora dintre  cele mai puternice telescoapele din lume, acești oameni de știință au putut să privească într-un nor de gaz din galaxia noastră, despre care știm că ar conține o mulțime de stele masive. Și, iată-i, au văzut ceva interesant - o stea gigantică, o stea tânără cu un disc praf care o înconjoară în partea ei centrală. Se aseamănă un pic cu inelele înghețate din jurul lui Saturn.

Când se nasc stele mici și mijlocii, orice gaz rezidual formează un disc ca acesta în jurul stelei nou-născute. De fapt, din  acest disc de gaz și praf se formează planetele. Deci, discul prăfuit observat de oamenii de știință japonezi sugerează că formarea stelelor masive este de fapt, foarte asemănătoare cu modul în care s-au născut vedete mai mici, cum ar fi Soarele.

Interesant

În comparație cu Pământul, Soarele este gigantic. Ar fi nevoie de nu mai puțin de 109 Pământuri pentru a ajunge la diametrul Soarelui. Dar Soarele este doar o stea de dimensiuni medii. Cea mai mare stea cunoscută se numește VY Canis Majoris și dacă ar înlocui Soarele  în centrul sistemului nostru solar, toate planetele până la Saturn ar fi în interiorul lui!

Share:

Afbeeldingen

Het mysterie van een zware stergeboorte
Het mysterie van een zware stergeboorte

Printer-friendly

PDF File
993,4 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box