Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Feiende supernovaer rydder opp i kosmos
10 April 2014

Supernovaer er den spektakulære slutten på livet til mange massive stjerner. De er eksplosjoner som produserer enorme mengder energi og som skinner like sterkt som en hel galakse bestående av milliarder av stjerner!

Disse supernovahendelsene er veldig viktige fordi restene fra den ødelagte stjernen kastes ut i verdensrommet. Dette materialet går til å forme nye stjerner, planeter og måner – du og jeg er faktisk lagd av supernovamateriale!

Når disse skyene av mateialrester (kalt «supernovarester») utvider seg, feier de opp alt materialet de møter på og bærer det med seg videre.

Dette bildet viser en 2200 år gammel supernovarest som feier opp bemerkelsesverdige mengder materiale – nok til å lage 45 Soler! Bildet viser supernovaresten i blått og det kosmiske støvet i rosa.

Den imponerende mengden materiale som feies opp av denne supernovaresten kan være det første tegnet på at noe spesielt skjedde med denne stjernen før den eksploderte.

Et annet tegn er temperaturen til supernovaresten, som er uvanlig varm og supernovaresten sender ut høyenergisk lys, kalt røntgenstråler. Med 2200 år siden supernovaen eksploderte, skulle gassen og støvet som er feid opp hatt en mye lavere temperatur.

Dessverre må du vente med å få vite grunnen til denne merkelige oppførselen, ettersom forskere fortsatt prøver å finne ut av det selv!

Kult å vite

Den siste supernovaen som ble observert i Melkeveien var Keplers stjerne i 1604 (kjent som SN 1604).

Share:

Afbeeldingen

Vegende supernova's maken het heelal schoon
Vegende supernova's maken het heelal schoon

Printer-friendly

PDF File
1005,2 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box