Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
"Розета" се сприятелява с комета
6 August 2014, Pleven

След десет дълги години пътуване, изминавайки повече от половината дължина на Слънчевата система и пет обиколки около Слънцето, космическият апарат “Розета” най-накрая стигна до кометата 67P/Чурюмов-Герасименко (кръстена на своите откриватели).

В момента “Розета” обикаля на 100 километра над повърхността на кометата и изпраща информация за новата си спътница до Земята. През следващите няколко седмици основната мисия на “Розета” е да открие идеалното място за приземяване за космическата сонда наречена “Фили”.

Ако всичко се развие по план, по-късно тази година “Фили” ще стане първият космически апарат, който някога е бил на повърхността на комета!

Но това няма да е краят на пътешествието - месеци наред “Розета” ще придружава кометата при нейното преминаване близо до Слънцето и след това обратно към Юпитер.

След година двойката ще се приближи до най-близката до Слънцето точка от цялото им пътуване през Слънчевата система - на това място кометата наистина ще започне да свети!

Кометите са буци от лед и камък, което означава, че когато кометата 67P се приближи до Слънцето, тя ще започне да се топи. Изпаренията от леда в кометата ще образуват величествените опашки, които сме свикнали да виждаме по кометите.

За съжаление, кометата 67P няма да се вижда без мощен телескоп, няма да се вижда дори ослепителната й опашка. “Розета” обаче ще ни покаже нещо по-добро - снимки отблизо на това как кометата се променя под блясъка на Слънцето.

Cool Fact

Мисията е кръстена на Розетския камък, древна каменна плоча която ни е помогнала да разчетем древноегипетските йероглифи. Също както тази плоча, така и мисията “Розета” на Европейската космическа агенция ще промени напълно разбирането ни за миналото, като ни разкрие загадките на обектите от Слънчевата система, които са се образували от остатъците от формирането на Слънчевата система - кометите.

Share:

Afbeeldingen

Rosetta wordt vriendjes met komeet
Rosetta wordt vriendjes met komeet

Printer-friendly

PDF File
968,8 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box