Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Den store, stygge ulven vil blåse deg bort!
20 August 2014

Dette nye spektakulære bildet av verdensrommet inneholder så mange lyssterke stjerner at det ser ut som om noen har sølt masse glitter utover det! Dette lille området av galaksen vår inneholder tusenvis på tusenvis med stjerner og de to lyse områdene er i ferd med å danne enda flere!

Til høyre i bildet er en samling av glødende gasskyer kalt NGC 3576. De mørke, slyngede skyene gjemmer hundrevis av nyfødte stjerner.

Til venstre er en veldig lyssterk stjernehop kalt NGC 3603. Denne stjernehopen er kjent for å ha den høyeste konsentrasjonen av massive stjerner av alle stjernehoper i galaksen vår! (Det er rundt 1300 stjernehoper i Melkeveien.)

Den andre tingen som gjør at denne stjernehopen er så fascinerende er bortgjemt inni dens kjerne – et system av fire massive stjerner som er bundet til hverandre gjennom gravitasjonskrefter.

Disse fire stjernene er hva vi kaller Wolf-Rayet-stjerner, oppkalt etter to franske astronomer som først fant dem. Hver av stjernene er et skikkelig udyr, over 20 ganger mer massive enn Solen vår og minst fem ganger varmere!

Selv om Wolf-Rayet-stjerner er antatt å være ganske vanlige i universet, lever de så korte liv at vi sjelden snubler over dem. Bare 500 eksemplarer er blitt funnet i hele galaksen vår.

Dessverre er disse stjernene dømt til å slukne i en voldsom supernovaeksplosjon om bare noen få millioner år. (Det er sammenlignet med de milliardene med år som Solen vår vil leve.) Men det verste er at de selv gjør at de dør så fort!

Wolf-Rayet-stjerner blåser ut stjernevinder som er mye sterkere enn hos en gjennomsnittlig stjerne. Disse vindene blåser bort så mye materie ut i verdensrommet at Wolf-Rayet-stjerner mister nok materie til å danne tre nye jordkloder!

Kult å vite

Den mest massive stjernen i universet er en Wolf-Rayet-stjerne. Denne tungvekterstjernen har blitt gitt den veldig uinspirerende navnet «R136a1», og den er over 265 ganger mer massiv enn Solen!

Share:

Afbeeldingen

De grote, boze wolven blazen je weg!
De grote, boze wolven blazen je weg!

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box