Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Изгубеният литий на Вселената
11 September 2014, Pleven

Може би си чувал израза “направени сме от звезден прах” - и това е вярно. Много от частиците, които изграждат тялото ти и света около теб, са създадени в сърцата на звезди преди милиарди години. Но има и някои вещества, които са още по-стари - колкото е стара Вселената.

Астрономите смятат, че само няколко минути след Големия взрив, определени химични елементи са започнали формирането си. В това число са водорода и хелия, най-срещаните елементи във Вселената, както и съвсем малко количество от химичния елемент литий.

Астрономите могат да пресметнат с голяма точност колко точно е бил литият в ранната Вселена. От това разбират колко литий би трябвало да виждаме в старите звезди. Но резултатите не съвпадат - има около три пъти по-малко литий, отколкото се очаква! И до ден днешен си остава загадка защо.

До сега е било възможно само да измерваме количеството литий в близките до нас звезди, в Млечния път. Но група астрономи са успели да изучат нивата на литий в група звезди отвъд нашата Галактика.

Тази претрупана снимка изобразява звездния куп M54. Повече от 200 години след откриването си, M54 е смятан за подобен на останалите сферични звездни купове в Млечния път. Но през 1994г. откриват, че този куп всъщост се намира в отделна галактика, повече от три пъти по-далеч от Земята, отколкото е центърът на нашата Галактика!

Нови изследвания показват, че количеството литий в този звезден куп е подобно на това в Млечния път. Това може би не звучи като научно откритие, но ни доказва, че каквото и да е причинило ниските нива на литий, най-вероятно се е случило в цялата Вселена, а не само в нашата Галактика.

Cool Fact

Може би не знаеш какво е литий, но той може да бъде открит в много от предметите, които използваш всеки ден - като компютри, коли и батерии за телефони.

Share:

Afbeeldingen

Vermist in de ruimte: een snufje lithium
Vermist in de ruimte: een snufje lithium

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box