Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
«J» markerer landingsstedet for landingsfartøyet til Rosetta
17 September 2014

Verdensrommet kan være et mørkt og ensomt sted, som er grunnen til at Rosetta reiser med en venn! Da romsonden Rosetta forlot Jorden for 10 år siden, bar den med seg en liten lander kalt Philae.

Siden dens oppskytning for 10 år siden har Rosetta vært stjernen i showet av de to. Romsonden har tilbragt det siste tiåret svevende gjennom Solsystemet, forbi Mars og Jorden flere ganger og et par asteroider, før den kom til sitt endelige mål: kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.

Men i november vil søkelyset rettes mot Philae, da den skal på sin egen lille romferd – den skal bli den første sonden som lander på overflaten til en komet!

De siste seks ukene har Rosetta reist langsmed 67P mens den har studert kometens overflate for å finne et perfekt landingssted for Philae. Innen sluttet av august hadde vitenskapsmenn snevret det ned til fem kandidatområder. Og denne uken ble Philaes landingssted offisielt annonsert som en region som har blitt merket Område J.

6. august sendte Rosetta oss det første nærbildet av komet 67P og hva disse bildene viste overrasket alle. Kometen ligner ikke noe vi har sett før. Den består av to separate deler som er kjent som «hodet» og «kroppen». Område J ligger på «hodet» til kometen.

Den uvanlige formen til kometen gjør den til et fascinerende objekt å studere, men et usedvanlig utfordrende landingssted. Område J ble dømt til å være det tryggeste landingsstedet med slake bakker og nok sollys til å holde den sollysdrevne landeren i live.

Landingsområdet vil også tillate Philae å utføre noen vitenskapelige eksperimenter. Den vil samle prøver av kometen for å studere disse i dens bærbare laboratorium hvor den kan avsløre den eksakte sammensetningen til en komet for første gang!

Kult å vite

Finn et bilde av komet 67P. Hva ser du når du ser på den? Mange syns den ser litt ut som en badeand. Dette har faktisk blitt en så populær beskrivelse at «badeand» har blitt dens offisielle kallenavn!

Share:

Afbeeldingen

Rosetta’s robot landt op ‘Plek J’
Rosetta’s robot landt op ‘Plek J’

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box