Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Космически картографи подреждат над 200 милиона звезди!
16 September 2014, Sofia

Преди малко повече от 100 години, навсякъде по Земята през нощта е можело да се видят хиляди блещукащи звезди.

Днес хилядите светлини в градовете блокират по-голямата част от звездната светлина, оставяйки видими само няколко ярки звезди. И тъй като повече от половината от населението на планетата живее в градове, 3-ма от всеки 4 човека никога не са преживявали магията на истински тъмното нощно небе.

Ако отидеш в изоставен парк през ясна нощ, ще успееш да видиш на небето блестящата лента на Млечния път. Нашата Галактика ни изглежда така, защото гледаме през нейния диск.

Тъй като Слънчевата система се намира във външния край на Млечния път, можем да погледнем към центъра на Галактиката и да видим повечето й звезди (наред с множество облаци от космически газ и прах).

Ако използваме само очите си, е трудно да различим отделните звезди в най-плътните места от Млечния път. Но с телескопи можем.

Използвайки голям телескоп (с 2.5-метрово огледало), астрономите са сглобили тази изключително детайлна карта на северната част на нашата Галактика. Картата изобразява точното разположение на 219 милиона звезди!

Cool Fact

Северната част на нашата Галактика всъщност съдържа повече от 219 милиона звезди. Просто новата карта не включва звезди, които са повече от 1 милион пъти по-слаби от звезда, която може да бъде видяна с просто око.

Share:

Afbeeldingen

Kosmische kaartenmakers
Kosmische kaartenmakers

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box