Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Шест месеца на борда на Международната космическа станция
29 September 2014, Pleven

През ноември 2000г. се сбъдна една от най-големите мечти на човечеството - беше построена Международната космическа станция и от тогава имаме база в космоса!

Международната космическа станция, често наричана МКС, е специален вид космически апарат, който се носи в космоса над Земята. Малко по-голям е от игрище за футбол и е по-тежък от 450 коли заедно, и въпреки това, МКС префучава около земного кълбо 16 пъти на ден!

Огромната космическа станция служи за лаборатория и дом едновременно. Най-много 6 човека могат да живеят на МКС едновременно и то за максимум 6 месеца.

Докато са на борда на МКС, екипажът провежда всякакви опити, които могат да бъдат направени в космоса. Те са най-различни, в области от биология до астрономия, като например експерименти, които да ни покажат рисковете на живота в космоса, за да можем да подобрим условията при следващите мисии до Марс и по-далеч.

Астронавтът от ЕКА Александър Герст вече е преполовил 6-месечната си мисия на МКС, наречена “Blue dot” (“Синя точка”). Тази мисия ще проведе над 100 вълнуващи научни опити, създадени, за да подобрят живота на Земята, да изпробват нови технологии и да подготвят бъдещи изследвания на Слънчевата система и космоса.

Например, астронавтите тренират по 90 минути на ден, за да поддържат костите и мускулите си във форма, докато са в космоса. Но душът след тренировка на МКС не е възможен. Един от опитите от настоящата експедиция изпробва нови платове, които могат да попиват потта, да охлаждат по време на тренировка и дори имат почистващи качества.

Някои от екпериментите са по-предизвикателни, като например тези, които Александър прави върху себе си! Тези опити ще ни помогнат да разберем как хората остаряват при толкова слаба гравитация.

 

Cool Fact

Можеш да видиш МКС с просто око от Земята! Провери кога МКС минава над теб тук: ISS Tracker.

 

Share:

Afbeeldingen

Zes maanden aan boord van het Internationale Ruimtestation
Zes maanden aan boord van het Internationale Ruimtestation

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box