Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale
29 September 2014

În noiembrie 2000 unul dintre cele mai mari vise ale umanității a devenit realitate - Stația Spațială Internatională a fost construită și în final aveam o baza în spațiu.

 Stația Spațială Internatională adesea numită și ISS este un tip special de navă spatială care orbitează Pământul. Este puțin mai mare ca un teren de fotbal și mai grea ca  450 de mașini la un loc.  

ISS  înconjoară Pământul de 16 ori pe zi. Acesta stație spațială imensă este o combinație între o locuință și un laborator. La bordul ISS  pot locui simultan până la șase persoane  pentru o durată de maxim 6 luni.

La bordul stației spațiale echipajul conduce tot felul de experimente științifice ce pot fi efectuate doar în spațiu. Acestea variază de la biologie și până la astronomie, un astfel de experiment fiind și acela de a calcula riscurile la care se expun astronauții atunci când trăiesc în spațiu. Aceste experimente sunt esențiale pentru suscesul misiunilor astronomice viitoare, spre Marte sau chiar și mai departe.

Astronautul ESA, Alexander Gerst se află acum în cea de a doua jumătate a misiunii lui la bordul ISS, expediție ce poartă numele de “Blue Dot”. În acestă misiune se conduc peste 100 de experimente științifice al căror rezultat va îmbunătăți viața pe Pământ și  se testează tehnologii noi în vederea pregătirii misiunilor următoare de explorare a Sistemului Solar și a spațiului în general.

De exemplu astronauții exersează timp de 90 de minute în fiecare zi pentru menținerea  sănatații oaselor și a mușchilor atât timp cât sunt în spațiu. Din pacate însă un duș după exerciții nu este posibil în spatiu. Unul dintre experimentele Blue Dot testează două noi țesături care pot absorbi transpirația, menține căldura constantă și are proprietăți de curățare.

Unele experimente sunt mai dificile, cum sunt de exemplu și experimentele pe care Alexander le face pe el insuși. Aceste teste ne vor ajuta să aflăm cum corpul oamenilor îmbătrânește în condiții de gravitație scăzută.

Interesant

ISS este vizibilă cu ochiul liber și  poți afla unde se află și când va trece deasupra zonei în care te afli accesând trackerul ISS.

Share:

Afbeeldingen

Zes maanden aan boord van het Internationale Ruimtestation
Zes maanden aan boord van het Internationale Ruimtestation

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box