Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Междузвезден бой със снежни топки наблюдаван за пръв път!
22 October 2014, Pleven

Понякога по вестниците се появяват заглавия за комети, които разиграват светлинно шоу по нощното ни небе. И така оставаме с впечатлението, че кометите са рядко явление. Това обаче съвсем не е вярно!

В действителност, в нашата Слънчева система са открити хиляди комети, а още много чакат да бъдат забелязани. Също така, откриваме и стотици комети около други звезди! Те са наречени “екзокомети”.

Също като планетите, кометите бикалят около звездата си. Но, за разлика от планетите, те се раждат във външната част на слънчевите си системи, далеч от топлината и светлината на звездата. Те са съставени от камък и лед - като мръсна снежна топка.

Когато кометата се приближи към звездата си, ледът започва да се топи и започва да се изпарява от повърхността на кометата. Парата образува облак около кометата, който може да достигне до 80 000 километра ширина! Това е все едно 8 Земи, наредени една до друга!

От 30 години астрономи наблюдават с интерес странна премигваща светлинка от една близка млада звезда. Сега знаем, че това премигване е причинено от стотици комети, които преминават пред звездата!

Когато те преминават пред повърхността на звездата, твърдото ядро на кометата и мъглявият облак от пара за кратко блокират част от светлината на звездата. Вече са открити близо 500 екзокомети, които обикалят около тази звезда!  

 

Cool Fact

В нашата Слънчева система са преброени около 4000 комети, но се вярва, че истинският им брой е по-скоро един трилион! (Това е един милион милиона!)

 

Share:

Afbeeldingen

Nooit eerder vertoond: interstellair sneeuwbalgevecht!
Nooit eerder vertoond: interstellair sneeuwbalgevecht!

Printer-friendly

PDF File
956,6 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box