Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Tehnologia spațială redă vederea
4 November 2014

Milioane de oameni din lumea întreagă au facut operații cu laser pentru înbunătățirea vederii, dar știai că acest lucru este posibil datorită unei tehnologii dezvoltată pentru a fi folosită în spatiu?

Dacă te uiți la un punct fix în timp ce -ți apleci sau miști capul, ochii tăi rămân automat fixați, astfel încât tu să poți vedea clar chiar și atunci când te miști.  Marea majoritate a speciilor de pe Pământ au acestă abilitate. Este un mic truc al naturii de care nu suntem conștienți.

În fundal creierul tău primește în continuu mesaje  de la urechea internă. Aceste mesaje îți comunică direcția, ajutându-te să-ți păstrezi echilibru și orientarea. Acest lucru este o consecință a gravitației care ne arată care direcție este în jos.

Dar cum se descurcă astronauții în spațiu, acolo unde nu există gravitație? Cum  rămân ochii lor fixați la ecranul unui calculator în timp ce ei plutesc prin Stația Spațială Internatională?

Pentru a investiga acest fenomen, cercetătorii au creat un instrument care să măsoare mișcarea ochilor fără a împiedica vederea. Acest instrument se numește Eye Tracking Device (Instrument de urmărire a privirii). Acesta este de fapt un coif cu o cameră care fotografiază ochii astronauților și înregistrează unde aceștia privesc.

Pe Pănânt același instrument îi ajută pe doctori să realizeze acele operații delicate cu laser care au dus la îmbunătățirea vieții a milioane de oameni.

Interesant

Tehnologia spațială a avut un impact major asupra vieții noastre. Unele au avut un impact mai mare, cum ar fi posibilitatea de a trimite mesaje în jurul globului în câteva secunde sau crearea membrelor artificiale, altele unul mai mic, ca tălpile comfortabile pentru pantofi sau saltelele cu memorie.

Share:

Afbeeldingen

Techniek uit de ruimte voor leven op Aarde
Techniek uit de ruimte voor leven op Aarde

Printer-friendly

PDF File
993,0 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box