Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Далечна звездна светлина създава фалшива зора
4 November 2014, Pleven

Представи си, че родителите ти те карат вкъщи след като си прекарал една нощ при баба и дядо. Пътувате по тъмен междуградски път и, като погледнеш напред, виждаш мъглява пирамида светлина, която се издига от хоризонта.

Прилича на светлина от близък град, но в тази посока няма никакви градове. Може да е изгряващото Слънце, но пък всъщност е минал само час от залеза. Какво е тогава?

Това странно сияние се нарича “фалшива зора” или “зодиакална светлина”. Причинено е от слънчева светлина, отразена от тъмния космически прах в Слънчевата система. Този прах е остатък от формирането на планетите и техните луни преди 5 милиарда години.

Комбинирайки четири много големи телескопа в един супер-телескоп, астрономите са успели да огледат подробно близо 100 далечни звезди. И са открили призрачната зодиакална светлина около 9 от тях - точно както я виждаме в нашата Слънчева система!

Сиянието около тези далечни звезди е причинено от звездна светлина, отразена от космически прах. Този прах е от натрошени астероиди и разтопени комети. И макар че тази светлина е красиво и вълнуващо откритие, това не са само добри новини.

Търсенето на планети около други звезди е трудна задача. Тези извънземни светове са толкова далеч, че изглеждат страшно малки и тъмни. Това прави снимането им почти невъзможно.

Всъщност, от близо 2000 планети, които са открити около далечни звезди, само около 20 от тях са били заснети! Останалите са били открити чрез други хитри трикове.

Като ярки фарове по тъмно шосе, блясъкът от фалшивата зора съвсем ще затрудни откриването на подобни на Земята планети в далечни слънчеви системи.

Cool Fact

Зодиакалната светлина, открита около тези 9 звезди, е 1000 пъти по-ярка от тази, която се наблюдава на нашето нощно небе!

Share:

Afbeeldingen

Ver sterlicht creëert valse zonsopkomst
Ver sterlicht creëert valse zonsopkomst

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box