Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Planeter blir voksne så fort
7 November 2014

Astronomer har nylig tatt dette fantastiske bildet som viser skapelsen av et helt nytt solsystem!

Jorden og de syv andre planetene i solsystemet vårt er ikke alene i universet. Over 1800 planeter har blitt oppdaget rundt andre stjerner så langt, og antallet øker stadig!

Stjerner og planeter blir dannet i gigantiske skyer av kosmisk støv som kollapser innover seg selv. All gassen og støvet beveger seg i sirkler ettersom det faller innover mot midten. Dette er på samme måte som vann sirkulerer rundt sluket i vasken før det renner ut.

Gassen og støvet i sentrum av skyen blir veldig tettpakket og varm slik at en stjerne blir født der. Rundt stjernen sirkulerer en sky av restegass og restestøv som begynner å splitte seg opp i tykke ringer. Det er denne delen av historien som er blitt fanget på dette nye bildet!

I løpet av noen millioner av år vil partiklene i de tykke ringene klumpe seg sammen. Etterhvert som de vokser i størrelse, vil gravitasjonskraften der også øke. De vil da dra mer materie mot seg og vokse seg enda større helt til planeter blir født!

Dette er det beste bildet som noensinne er blitt tatt av planeter som dannes rundt en nyfødt stjerne. Bildet viser en utrolig mengde detaljer. Men det er ikke bare det fantastiske bildet som gjør at astronomer er begeistret; det er også hva bildet viser.

Siden denne stjernen er så ung ventet ikke astronomer å se at planeter allerede holdt på å bli dannet rundt den. Dette nye bildet forteller oss at planeter vokser mye fortere enn vi trodde!

Kult å vite

Hvis et romvesen hadde tatt et bilde av solsystemet vårt for 4,6 milliarder år siden, ville det ha lignet veldig på dette bildet!

Share:

Afbeeldingen

Planeten worden zo snel groot!
Planeten worden zo snel groot!

Printer-friendly

PDF File
959,8 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box