Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Zaželite si nekaj…
26 November 2014

Temnejši kot je kraj opazovanja, svetlejše se zdi nočno nebo.

To čudovito sliko je posnel teleskop, ki se nahaja v enem izmed najbolj odročnih območij na Zemlji, v puščavi Atacama, daleč od vseh mest in vasi. Na sliki vidimo svetle zvezde v kopici Vodnjak želja. Kopica si je to ime prislužila zaradi številnih zvezd v njej, ki spominjajo na srebrne kovance, lesketajoče se na dnu vodnjaka želja.

V zvezdni kopici, kot je ta, se vse zvezde rodijo približno ob istem času in iz istega oblaka plina. Vse zvezde v tej kopici so na primer stare okoli 300 milijonov let.

Kopica Vodnjak želja je bogata mešanica okoli 400 rdečih in modrih zvezd. Barva teh zvezd nam pove, kolikšna je njihova masa.

Zvezde z večjo maso so bolj vroče in svetlejše in zato porabijo svoje gorivo veliko hitreje kot njihove manjše sestre. Zaradi tega lahko ugotovimo, da imajo bolj rdeče zvezde na tej sliki večjo maso. Sedaj so že v zadnji stopnji svojega razvoja — stopnji rdeče orjakinje. Bolj modre, manj masivne zvezde pa so še vedno v zgodnjem obdobju svojega življenja.

Najbolj masivne zvezde kopice na sliki niso vidne. Le-te so že zdrvele skozi svoje kratko, burno življenje in že pred časom eksplodirale kot močne supernove.

 

Cool dejstvo

V naši Galaksiji lahko ugotovimo, kako stara je neka zvezdna kopica, na podlagi tega, kje je. Starejše kopice običajno najdemo dlje od središča Galaksije kot pa mlade kopice.

Share:

Afbeeldingen

Als je een wens mag doen...
Als je een wens mag doen...

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box