Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Calculatorul cosmic devine mai puternic
4 December 2014

Fotografiile din spațiu sunt doar secvențe ale unor evenimente astronomice. Pentru a înțelege cu adevărat cum merg lucrurile în univers avem nevoie de o imagine mult mai complexă. Dar din pacate,  în laboratoarele de pe Pământ, nu avem spațiul sau timpul necesar pentru a recrea obiectele sau evenimentele cosmice.

Din fericire simulările astronomice  pe calculator ne permit să apăsăm fast - forward (rapid - înainte) sau rewind (sau înapoi) pentru a vedea evenimente întregi ca formarea Sistemului Solar, nașterea primelor galaxii sau expansiunea viitoarea a Universului. Pentru a crea astfel de simulari avem nevoie de calculatoare foarte puternice, numite “supercalculatoare”, care pot face multe, multe calcule matematice pe secundă.

Unul dintre aceste supercalculatoare poartă numele de ATERUI și a trecut recent printr-o “operație” prin care i s-a introdus un  nou creier, devenind astfel mai rapid și mai deștept.

ATERUI este capabil acum să execute trilioane de calcule pe secundă (un trilion are 12 zerouri la sfârșit!). Acesta este cel mai rapid calculator din lume folosit în astronomie. Acest calculator nou și îmbunătățit este folosit acum de cercetătorii și studentii japonezi pentru a studia o mare varietate de fenomene astronomice. Acesta include formarea de planete, cresterea găurilor negre și exploziile unor stele masive!

Interesant

Cel mai puternic calculator din lume poartă numele de TH-2. El poate procesa un cvdrilion de operatii pe secunda - este acela cu 15 zerouri dupa el!

Share:

Afbeeldingen

Kosmische computer krijgt opkikker
Kosmische computer krijgt opkikker

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box