Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Ceva nou pe cer
25 March 2015

În anul 1670 unii dintre cei mai mari astronomi din lumea întregă se uitau la stele.   În timp ce se uitau în sus, spre cerul întunecat,  ei au observat apariția unui punct luminos într-un loc în care nu mai fusese observat până atunci. După ce au studiat steaua nouă, ei au decis că este vorba despre o nova (adică ceva nou pe cer) și i-au dat numele de Nova Vul.

O novă este explozia foarte puternică a unei stele în urma căreia acesta devine foarte strălucitoare. Rămășițele Supernovei Vul pot fi observate în acestă imagine.

Cel mai probabil te întrebi acum care e diferența între o novă și o supernovă. Ei bine, o  nova are loc atunci când o pitică alba și o altă stea locuiesc în același sistem, orbitându-se una pe cealaltă.

Pitica albă înfometată fură atât de mult material de la partenera sa încât acesta explodează ca o novă, aruncând gaz în spațiu. Spre deosebire de supernove unde steaua este distrusă în întregime, în cazul  unei explozii de tip nova steaua supraviețuiește.

Acum, la 300 de ani de la apariția Novei Vul, astronomii au un alt indiciu despre acest mister cosmic. În cele din urmă s-a dovedit că această lumină antică nu a fost o  novă.

În schimb, aceștia spun acum că este vorba despre un eveniment mult mai rar și mai briliant - o coliziune între două stele. Ciocnirea stelelor a fost așa de violentă încât  a dus la explozia unei stele, iar materia din interiorul ambelor stele s-a împrăștiat prin spatiu.

 

Interesant

O supernovă normală împraștie suficient material pentru a face un soare întreg, adică este de 10.000 de ori mai mare decât o novă.

Share:

Afbeeldingen

eso1511b
eso1511b
eso1511b
eso1511b

Printer-friendly

PDF File
930,4 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box