Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Astronomii vad în 3D!
30 April 2015

Uită-te cu atenție la acesta imagine faimoasă a nebuloasei Eagle (Vulturul). Poți spune câte coloane sunt în imagine? Care sunt mai în fața si care sunt mai în spate?

Una dintre cele mai mari probleme ale astronomilor este faptul că ei nu pot zbura pentru a analiza obiectele cosmice situate în afara sistemului solar. Ei pot observa spațiul doar în  imagini plate, nu și tridimensionale. Imaginile tridimensionale (3D) sunt definite de trei dimensiuni: înalțime, adâncime și grosome. Este ca și cum ai vedea o machetă a unei bărci după care te-ai uita la o fotografie a bărcii respective.  Poți să spui mult mai multe despre barcă atunci cănd vezi modelul, comparativ cu ce poți deduce dintr-o poză.

Dar în ciuda dificultătilor de a fi blocați pe Pământ, astronomii tocmai ce au finalizat prima imagine 3D a faimosului obiect cosmic, numit Nebuloasa Eagle. Nebuloasa Eagle este formată din câteva coloane enorme de gaz si praf cosmic, loc în care iau naștere noi stele imense. Acum ai posibilitatea să analizezi acest obiect în detaliu; e ca și cum te-ai plimba peste el.Noua imagine ne arată că Pillars of Creation (Stâlpii Creației) sunt de fapt formati din patru coloane separate, care, privite  de pe Pământ  par a fi parte a aceluiaşi obiect.


Interesant

Astronomii numesc timpul adesea ca fiind cea de a patra dimensiune a universului.

Share:

Afbeeldingen

Adelaarsnevel
Adelaarsnevel
3D-beeld van de Adelaarsnevel
3D-beeld van de Adelaarsnevel

Printer-friendly

PDF File
984,3 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box