Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Astronomi pridobili 3D vid!
30 April 2015

Poglejte to slavno sliko kozmičnega objekta znanega kot Orlova meglica. Ali lahko poveste, koliko stebrov je na sliki? Ali lahko poveste, kateri so spredaj in kateri so zadaj?

Velika težava za astronome je, da ne morejo odleteti do kozmičnih objektov, ki so izven našega Osončja, in jih pobližje raziskati. Namesto tri-dimenzionalnih teles jih lahko vidijo le kot ploske slike na nebu.

Tri-dimenzionalno (ali 3D) pomeni, da ima nekaj tri dimenzije: višino, širino in globino. Predstavljajte si, da gledate model ladje in potem pogledate fotografijo te iste ladje. Iz opazovanja modela ladje lahko izveste veliko več kot s ploske fotografije.

A kljub težavam povezanih s tem, da so prilepljeni na Zemljo, so astronomi ravnokar dokončali prvo 3D sliko slavnega astronomskega telesa imenovanega Orlova meglica!

Orlovo meglico sestavlja več ogromnih stebrov kozmičnega plina in prahu, v katerih nastajajo masivne nove zvezde. In sedaj lahko vidimo ta objekt v neverjetnih novih podrobnostih, kakor da bi leteli čezenj.

Nova slika kaže, da so tako imenovani stebri stvarjenja pravzaprav sestavljeni iz štirih ločenih stebrov, ki so le videti kot del istega telesa, ko jih gledamo z Zemlje. 

Cool dejstvo

Astronomi pogosto rečejo, da je čas četrta dimenzija vesolja.

Share:

Afbeeldingen

Adelaarsnevel
Adelaarsnevel
3D-beeld van de Adelaarsnevel
3D-beeld van de Adelaarsnevel

Printer-friendly

PDF File
1022,5 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box