Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Micuțul distrugător de planete
1 May 2015

Dacă ești unul din iubitorii genului science - fiction, cel mai probabil ai auzit deja despre unele lucruri ciudate cum ar fi călatoria în timp sau distrugerea unei planete întregi. Ai văzut cum planeta Vulcan, casa sărmanului Spock a fost distrusă în Star Strek, sau cum Alderaan, planeta prințesei Leia a fost făcută țăndări.

Dar planetele sunt distruse cu adevărat în Univers, sau este doar science fiction?

Astronomii au descoperit recent dovezi cum că o planetă ar fi fost distrusă chiar în propria noastră galaxie. Mai înspăimântător de atât este faptul că acesta ar fi fost distrusă de o stea care a arătat cândva asemânător soarelui nostru.

Când o stea ca acesta rămâne fără combustibil, învelișurile ei exterioere se pierd în spatiu, lăsănd în urmă doar miezul. Pentru acestă stea, ca și pentru Soare, acest miez are o mărime de dimensiunea Pământului (de peste 1 milion de ori mai mică decât Soarele), este foarte fierbinte, dens și foarte strălucitor. Acesta poartă numele de pitică albă.

O astfel de pitică albă, ca acesta ce se ascunde adânc în interiorul roiului de stele din fotografie, a dus la distrugerea planetei. Dar cum ar putea o stea atât de mică să fie responsabila de un act atât de violent? Raspunsul este - forța de gravitație.

Forța de gravitație la suprafața unei pitice albe este de 10, 000 mai mare decât gravitația de pe suprafața Soarelui. Într-o zi, planeta s-a apropiat prea tare de stea și au fost distrusă. Pârți din ea au fost apoi acaparate de pitica albă.

 

Interesant

Cu toate că poartă numele de pitica albă, aceste stele nu sunt întotdeauna albe, ele pot avea tonuri de portocaliu, rosu sau chiar albastru.

Share:

Afbeeldingen

Een cluster van hele oude sterren
Een cluster van hele oude sterren

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box