Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Извънземна пеперуда се ражда от прашната си какавида
10 June 2015, Sofia, Bulgaria

Тази история започва със звезда, подобна на нашето Слънце. Тази звезда е гладна и си похапва водород, за да може да свети. Но един ден водородът свършва.

Звездата започва да става все по-лакома, дебелее и дебелее, става все по-червена. Издува се, става огромен червен гигант.

Накрая става толкова голяма, че не може да задържи всичкия си газ. Той започва малко по малко да бяга от нея и я обвива като какавида. Тази какавида се нарича планетарна мъглявина.

Но това не е краят на историята. Откриваме, че лакомата звезда не е сама - има си сестра. Двете звезди танцуват заедно една около друга, и докато танцуват - какавидата се мести и накрая се оформя в пеперуда!

Не всички планетарни мъглявини приличат на пеперуди. Някои от тях приличат на балончета, на очи, на клоуни.

Обектът на тази снимка ни е научил защо планетарните мъглявини могат да приличат на пеперуди. Излиза, че голямо количество газ от умираща звезда и втора звезда - спътница, са необходими за да се получи такава красива форма!

 

Cool Fact

Астрономите са открили, че праховият диск започва на около 900 милиона километра от звездата - малко повече, отколкото е разстоянието от Слънцето до Юпитер.

 

Share:

Afbeeldingen

Buitenaardse Vlinder Komt uit zijn Stoffige Cocon
Buitenaardse Vlinder Komt uit zijn Stoffige Cocon

Printer-friendly

PDF File
874,9 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box