Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Тухличките на живота
15 June 2015, Sofia, Bulgaria

Можеш да построиш супер яки неща, като просто използваш блокчета лего. Хора са сторили дори лего къщи, лего ракети и лего кораби! Също като тези впечатляващи лего структури, хората са построени от по-малки части. Тухличките, които изграждат хората, се наричат органични молекули.

За разлика от легото обаче, молекулите са толкова малки, че никой не може да ги види, освен изключително силните микроскопи. Те са изградени от елементи като въглерод, водород и кислород. Органични молекули са открити навсякъде във Вселената.

Днес никой не знае как е започнал животът преди 3 милиарда години, но едно е сигурно – всичко е започнало точно с тези мънички органични молекули.

Но ако органичните молекули са това, което изгражда живота, и ако съществуват навсякъде във Вселената, то защо ще не сме ги открили отвъд Земята?

Ами, органичните молекули са много деликатни. Често те не могат да оцелеят в неблагоприятните условия около новородените звезди. Въпреки това, учените тъкмо са открили огромни количества органични молекули около една млада и далечна звезда.

Тази новородена звезда все още няма планети, но е заобиколена от диск с материал, който скоро ще образува планети. Във външния край на този диск, където ще се образуват ледени комети, астрономите са намерили органични молекули.

След няколко милиона години, новообразуваните комети от външната част на диска ще започнат да падат върху планетите. И органичните молекули може би ще бъдат пренесени с тях. Кой знае какво биха образували те!

Cool Fact

Някои учени смятат, че комети са донесли органичните молекули на Земята в ранната Слънчева система!

Share:

Afbeeldingen

De Bouwstenen van het Leven
De Bouwstenen van het Leven

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box