Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Hubble a stabilit un nou record de distanţă cosmică
15 March 2016

Universul a apârut în urmă cu circa 14 miliarde de ani ca urmare a unei explozii mari,  numită Big Bang.  Întregul univers se afla până atunci în interiorul unei bule de dimensiuni mici, de milioane de ori mai mică decât gămălia unui ac. Apoi, brusc...Universul pe care-l cunoaștem a prins viață.

În mai puțin de o secundă, Universul s-a mărit ajungând ca de la mărimea unui fir de păr să depășească dimensiunile unei galaxii. Și a continuat să crească. De fapt, Universul se află încă în proces de expansiune, devenind astfel din ce în ce mai mare.

Cu mulți ani în urmă, Edwin Hubble a observat cum galaxiile aflate la distanțe mari de noi  sunt  mai roșiatice decât în mod normal. Acest fenomen poartă numele de efectul “redshift” sau “de deplasare spre roșu”. Lumina stelelor este roșie deoarece ele se îndepărtează de noi.  Stelele care se află la distanțe mai mari se deplasează și mult mai repede.

Folosind acceași tehnică ca și Hubble (dar și un telescop care îi poartă numele), astronomii tocmai au reușit să stabilească un nou record de distanță cosmică, măsurând distanța până la cea mai îndepartată galaxie văzută vreodata în univers.

Noua galaxie se află la 13 miliarde de ani lumină distantă și la 150 de milioane de ani lumină depărtare de galaxia care deținea recordul precedent. Până să ajungă la noi, lumina pe care o observăm de la acestă nouă galaxie a călătorit prin univers încă de când universul avea doar 400 de milioane de ani  - nu cu mult după ce au început să se formeze primele stele.

Interesant

Galaxia îndepărtată este mică comparativ cu galaxia noastră, Calea Lactee. Dar este mică și prețioasă; aici formându-se de 20 de ori mai multe stele decât în Calea Lactee!

Share:

Afbeeldingen

heic1604a
heic1604a

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box