Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Radio Pitica Roșie emite non stop
25 April 2016

Ai auzit vreodată de explozii solare? O explozie solară este o explozie gigantică care se produce la suprafața Soarelui și care împrăștie miliarde de particule în spațiu.

Atunci când acest flux de particule încărcate electric ajunge în contact cu Pământul se produc aurore frumoase (care mai sunt cunoscute și sub numele de luminile nordului sau a sudului). Aceste particule însă, pot să perturbe comunicațiile radio sau să distrugă stațiile de înaltă tensiune sau sateliții.

Te-ai aștepta ca exploziile solare produse de o pitică roșie de dimensiuni mici să aibă mai puțină energie decât o stea de talie mai mare, ca Soarele nostru. Telescopul ALMA a descoperit însă  explozii solare foarte puternice provenind de la o pitică roșie de zece ori mai mică decât Soarele.

In timpul exploziilor, pitica roșie transmite unde radio foarte puternice ce au o energie de 10.000 ori mai mare decât undele radio transmise de Soare.

Undele radio sunt produse de particule care de deplasează cu o viteză incredibil de mare. Există o singură cale prin care acestă pitică roșie ar putea produce unde radio atât de puternice: exploziile solare ar trebui să aibă loc încontinuu!

Multe stele de tip pitică roșie au planete, dar să sperăm că nu este cazul și aici! Viața pe o planetă situată în jurul unei astfel de stele este rapid eliminată de dozele uriașe de radiație.


Interesant

Piticele roșii sunt roșii pentru că nu sunt la fel de fierbinți ca alte stele. Gândește-te la flacara de la aragaz: cea mai rece parte a flăcării se află în partea de sus și are o culoare mai rosiatică, în timp ce partea cea mai fierbinte are culoarea albastră și se află mai aproape de sursa de combustibil.

Share:

Afbeeldingen

NASA_solar_flare
NASA_solar_flare

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box