Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Plăcile tectonice ne mențin în viață
12 February 2017

Cum poate fi o planetă “ca” Pământul? Până acum au fost descoperite peste 3.500 de planete care orbitează în jurul unor stele îndepărtate. Multe dintre acestea au fost descrise ca fiind telurice și având “mărimea” Pământului. Acest lucru nu înseamnă însă că suprafața lor este la fel cu cea a Pământului.

Pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine diferitele tipuri de planete mici și telurice, astronomii și geologii (oamenii care studiază rocile) și-au unit forțele. Aceștia studiază materia  din interiorul stelelor în speranța că vor afla mai multe despre planetele din jurul lor. Diferențele în compoziția acestor stele și planete poate avea consecințe importante în ceea ce priveste șansa lor de a găzdui viață.

Din toate cele 90 de stele selectate pentru acest studiu (pentru că ar avea planete telurice în jurul lor) doar o singură planetă s-a evidențiat ca fiind în mod particular interesantă. Oamenii de știință i-au dat numele de “Janet”. Acestă planetă orbitează  în jurul unei stele care conține o cantitate mare de silicon. Mai mult de un sfert din Pământ este compus din acest element chimic, cum este de exemplu și nisipul. Analizând însă steaua lui Janet, a rezultat că acestă planeta conține cel mai probabil o cantitate mai mare de silicon decât planeta noastră.

Dacă acest lucru se dovedește a fi adevarat, atunci, este putin probabil ca acestă planetă să aibă placi tectonice. Se consideră că placile tectonice sunt esențiale pentru viață.

Continentele de pe Pământ sunt de fapt bucăți separate de rocă care se deplasează care încotro, chiar și sub oceane. Acestea poartă numele de plăci tectonice. Mișcarea acestora dă naștere la tot felul de evenimente naturale, cum sunt și  erupțiile vulcanice care aduc la suprafață magma topită dintr-un focar situat la adâncime în manta.

Analizând compoziția stelelor putem determina către ce planete să ne îndreptăm atenția în căutarea vieții extraterestre.

Interesant

Plăcile tectonice se deplasează cu circa 15 cm pe an. Deplasarea lor poate fi urmărită folosind sateliții GPS.

Share:

Afbeeldingen

Hoe De Gebroken Aardkorst Ons In Leven Houdt
Hoe De Gebroken Aardkorst Ons In Leven Houdt

Printer-friendly

Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box