Volg ons
iBookstore
Android app on Google Play
Vind ik leuk
Een programma van
Inelele planetei Saturn sunt fierbinți și pufoase
7 March 2017

Într-o noapte întunecată cu cer senin ai șansa de a vedea până la cinci planete fără ajutorul unui telescop. Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn  pot fi văzute și cu ochiul liber.

Aceste planete au fascinat oamenii de mii de ani, dar a fost nevoie de invenția telescopului pentru a observa spectaculoasele inele din jurul planetei Saturn.

De la acel moment au mai trecut încă 400 de ani până când nava spatiala Voyager a vizitat planeta în anii 1980 și a fotografiat inelele în detaliu. Imaginile realizate au aratat că planeta Saturn are de fapt mai multe inele mari, formate din miliarde de bucăți de gheață și rocă, acestea variind în dimensiune de la mărimea particulolor de nisip și până la dimensiunea unui munte.

Deși acum știm că Saturn are șapte inele mari separate între ele de goluri numite “diviziuni”, suntem încă într-un continuu proces de descoperite și înțelegere a evoluției acestor inele. Recent,  o echipă de cercetători au reușit să măsoare în detaliu  luminozitatea și temperatura inelelor.

Astfel, studiind imaginile care redau temperatura, ei au aflat că unul dintre inele este mai luminos și implicit  mai fierbinde decât celelalte. În plus, regiunea numită Diviziunea Cassini apare și ea mai strălucitoare, ceea ce ne arată că acel spațiu dintre inele nu este doar un spațiu gol.

Credem că aceste regiuni sunt mai fierbinți deoarece acestea conțin mai puține particule, mai ușor de  încălzit de razele Soarelui.

Saturn's rings seen in mid-Infrared (left) and visible light.

 

Interesant

Oamenii de ștință cred că inelele sunt formate din bucăți de comete, asteroizi și luni spulberate care s-au sfărâmat înainte de a ajunge la planetă.

Share:

Afbeeldingen

De ringen van Saturnus door de ogen van Cassini
De ringen van Saturnus door de ogen van Cassini

Printer-friendly

PDF File
990,4 KB
Nieuwsbrief

Cassini Scientist for a Day


Universe in a Box