Abartısız sahne ışığının altına itilen bir gökada çifti gökbilimcilerin ilgisini çekti. Gökadalar evrendeki en parlak patlama ile şaşkına dönmüş durumdalar: bir 'Gama-ışını Patlaması'.
Gökbilimciler bu ışık patlamasını büyük kütleli genç yıldızların güçlendirdiğini düşünüyor. Bu dikkate değer Gama-Işını Patlaması'nı özel yapan, iki gökadadan birinde meydana gelip, diğerine doğru parlaması! Gökbilimciler bu patlamanın fotoğrafını çekemediği için bir ressam onun yerine harika bir çizimini yaptı.
Bu gökadalar o kadar uzaklar ki, ışıklarının bize ulaşması 12 milyar yıl alıyor. Yani biz bu gökadaların - Evren'in hala çok genç olduğu - 12 milyar yıl önceki hallerini görüyoruz. (Evren 13.7 milyar yaşındadır.)
Çok uzak olmalarının dışında, gökbilimciler bu gökadalar hakkında birçok bilgi elde edebildi. Gökadalar boyunca ilerleyen ışığı inceleyerek bunların oksijen veya bakır gibi ne tür atomlar içerdiği bulunabiliyor. Çünkü her bir atom ışığa kodladığı bir 'parmak-izi' taşıyor.
Gökbilimciler Evrenin çok genç olduğu bir dönemdeki bu gökada çiftinde birçok atom türü bulduklarında şaşırdılar. Çünkü bazı atomların oluşması uzun zaman alıyor, çünkü bunlar yıldızların içerisinde oluşuyorlar. (Evrendeki atomların nasıl oluştuklarını öğrenmek için, buraya tıklayın.) Bu gökadalardaki yıldızlar tüm bu atom türlerini meydana getirebilmek için oldukça kısa bir sürede oluşmuş olmalı!
İlginç Gerçek
Bir Gama-ışın Patlaması 10 saniye içerisinde Güneş'in 10 milyar yıllık tüm yaşamında yaydığı enerjiyi uzaya yollayabilir!
Meer informatie
Uzay Gazetesi'nin bu sayısı ESO Basın Bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.
Share: